×
Home Profetie Onderwijs School Agenda Contact
titlebg
arrow

Onderwijs

arrow

Schipbreuk

picture

10 oktober 2024 door Tabita Kruit

Eerder deze week was ik door het boek Timotheüs aan het lezen en kwam dit vers tegen:

En behoud het geloof en een goed geweten. Sommigen hebben dit verworpen en hebben in het geloof schipbreuk geleden.
1 Timotheüs 1:19 (HSV)

Het vers viel mij erg op. Ik vroeg me af wat Paulus precies bedoelde met 'schipbreuk lijden'. Wat is de diepere betekenis erachter? Ik voelde me door God geleid om er dieper in te duiken.

Wat ik ironisch vond is het feit dat Paulus zelf schipbreuk heeft geleden. Dus om mijn eerste puzzelstukje in dit verhaal te vinden besloot ik te gaan lezen waar Paulus het zelf letterlijk meemaakte.

Dit staat in Handelingen 27 waar Paulus gevangen was genomen en op een schip naar Rome zou gaan, om daar veroordeeld te worden. Paulus heeft de bemanning al gewaarschuwd: ze zouden veel verliezen en stranden op een eiland. Maar de bemanning negeerde zijn waarschuwing. De winden en golven worden hevig en steeds meer spullen worden overboord gegooid, om het schip lichter te maken. Op een gegeven moment ziet de bemanning een eiland in zicht. Ze besluiten de ankers los te laten en naar het eiland te gaan. Alleen dat gaat al gauw mis. Het schip komt vast te zitten en breekt in tweeën. Wat blijkt nou? Het punt waar zij hun ankers hebben gelegd is plek waar twee zeeën elkaar ontmoeten.

Wat houdt zo'n punt dan in? Ik besprak dit met mijn moeder en zij gaf aan dat ze een dag geleden nog een artikel had gezien over een wetenschappelijk onderzoek naar zo'n punt. De golven die op zo'n punt ontstaan werden 'monstergolven' genoemd. Die zo hoog als een flatgebouw kunnen worden. Deze ontstaan wanneer er twee of meerdere zeestromen elkaar tegen komen. De golven botsen tegen elkaar aan, waardoor ze niet overslaan en dus ontzettend hoog worden.

Ook geeft Paulus aan dat de bemanning steeds meer spullen overboord gooide om het schip lichter te maken om de golven te weerstaan en niet te kapseizen. Het is belangrijk dat wij als christenen onze morelen niet overboord gooien. We moeten bij het standpunt blijven dat God van ons vraagt, ook al wordt het moeilijk. Ook al lijkt je hele leven te kapseizen, vasthouden aan de normen en waarden die God gesteld heeft is van cruciaal belang om een schipbreuk te voorkomen.

Dat even terzijde, wat zouden twee zeestromen of twee zeeën die elkaar tegenkomen nou geestelijk kunnen inhouden? Terwijl ik met mijn moeder sprak over de monstergolven herinnerde ik me een filmpje die ik eerder die dag had gezien. Die ging ongeveer zo:

"Laten we ons eens een geestelijke situatie voorstellen. Er is een hek en daaraan zitten twee kanten, de ene kant is van God en de andere kant van satan. God zegt tegen een man, kom bij mij en dan ben je veilig dan vind je rust. Satan zegt kom bij mij dan geef ik je alles wat je hartje wil. De man lacht en gaat op het hek zitten. Nu komt er een dag waarop de duivel hem stevig vastgrijpt bij de arm en hem naar zijn kant trekt. De man zegt, hoe kan dit nou? Ik had toch een beetje van Jezus en een beetje van jou. Waarop de duivel grijnst en zegt: "Het hek is van mij."

Tot slot heb ik hieronder drie punten opgeschreven die het verhaal bij mekaar brengen. Drie lessen die wij kunnen leren over "schipbreuk lijden in geloof” volgens Paulus.

  1. Een geloof leidt schipbreuk als een persoon niet duidelijk kiest tussen God en satan.
  1. Gooi niet je morelen overboord om de storm te kunnen weerstaan.
  1. Laat je anker niet zakken tussen God en satan in.

Hoe voorkomen wij een schipbreuk? Maak geen compromissen met de duivel. Sta voor wat je gelooft, ook in de storm. Ook als je denkt dat je gaat kapseizen. God zal bij je zijn, zolang jij Hem niet loslaat, zal Hij jou nooit loslaten. En heeft jou geloof schipbreuk geleden? God staat met wijde armen op je te wachten. Er is niets wat jij kunt doen, wat Hij niet zal vergeven. Dus als jij strandt op een eiland roep dan de naam van Jezus aan. Want Hij houdt nog steeds van jou.

Tabita Kruit